Op 17 augustus 2020 begon Gregor met zijn succesvolle omscholing tot het kansrijke vakgebied front-end development. Hoe dit voor hem uitpakte? Dat lees je in deze testimonial.
Wat is de reden van jouw omscholing tot front-end developer?
“Ik maakte mijn middelbare school af en wist nog niet zeker wat ik wilde doen met mijn leven. Ik heb verschillende studies geprobeerd. Maar de manier van leren die bij dit schoolsysteem hoort bleek niet bij mij te passen. Na wat studies te hebben uitgeprobeerd besloot ik maar te gaan werken. Dit deed ik totdat de coronacrisis kwam.
Door de crisis ging het bedrijf waar ik voor werkte failliet. Toen dacht ik bij mijzelf, ik moet echt snel iets nieuws hebben. Na een zoektocht naar een geschikte opleider kwam ik bij de opleiding front-end development van Winc Academy terecht. Wat mij overhaalde om een opleiding bij Winc te volgen? Nou, in tegenstelling tot de opleidingen die ik eerder geprobeerd had, leer je bij Winc door te doen. Dit bleek een gouden match.”
Dat klinkt erg positief. Hoe verliep het dan?
“Nou, toen ik de opleiding had afgerond vond ik vrijwel gelijk een baan. Er zat namelijk maar een maandje tussen. Nog mooier, afgelopen maandag heb ik zelfs te horen gekregen dat ik een vast contract krijg!”
Zo dat is snel gegaan!
"Ja, dat gaat héél snel."
Hoe verliep bij jou de front-end opleiding? Ging je er snel doorheen?
“Vanuit Winc Academy krijg je geen harde deadlines. Toch houd ik wel een beetje van competitie. Ik probeerde iedere keer eerder klaar te zijn dan de studenten die tegelijkertijd met mij begonnen waren aan de front-end opleiding. Ik liep hierdoor vrijwel altijd voor op de rest. Ik weet het nog goed hoe snel het allemaal ging. Het was 17 augustus dat ik begon en ik was 30 november klaar. Ik doe het dus nog geeneens een jaar. Op 6 januari had ik mijn contract getekend. Dat ging erg hard.”
Komt dit door je wilskracht?
"Ja ik ben altijd wel degene geweest die zijn schouders ergens onder zet. Ik stond tijdens de opleidingen bekend als de man met de hamer en zweep. Tja, soms moet je gewoon ff doorzetten, dan kom je er wel!”
Wat is het belangrijkste dat je hebt meegekregen tijdens de opleiding?
“ik heb geleerd hoe ik snel iets nieuws kan aanleren binnen programmeren. Dit is erg belangrijk, want het vakgebied is heel groot en aan veel veranderingen onderhevig. Je moet blijven leren, zodat je mee kan komen met de vele veranderingen. Je kan als programmeur ook niet anders, omdat je in staat moet blijven om antwoorden op de problemen te kunnen vinden.”
Aan welke docent heb je het meest gehad?
“Deze is moeilijk zeg. Ik vind alle docenten die ik heb gehad goed. Wat misschien leuker is om te vertellen, is de opdracht waar ik het meest aan heb gehad. Dat was opdracht 24 (vraag maar aan hoofddocent Niels). Dit was voor mij het punt dat ik echt geleerd heb wat programmeren is. Het was mijn make or break point.”
Wat is je het meest bijgebleven van de front-end studie?
“Zoals ik je net vertelde, dit was opdracht 24. Iets anders wat mij nog steeds bijblijft is als ik een functie schrijf dat ik Niels in mijn achterhoofd hoor: is dat een goede naam voor die functie? Wat doet die nou eigenlijk? Zou je hem dan niet een andere naam kunnen geven?"
Hoeveel uur studeerde je bij Winc Academy?
“Aan Winc Academy heb ik echt een fulltime baan gehad. Vandaar dat ik ook relatief snel klaar was. Dit is ook het mooie aan Winc Academy! Je bepaald zelf hoeveel je er aan gaat besteden die week. Ik heb weken gehad dat ik 50 tot 60 uur aan de front-end studie besteedde. Er waren ook sommige weken bij waar ik net aan de 30 uur haalde. Het is je eigen keuze hoeveel uren je er in steekt en dat vond ik erg fijn!”
Kwam jouw interesse om te gaan programmeren vanuit het niets of was je eerder al geïnteresseerd?
“Nee niet echt. Vroeger, ik denk dat ik toen een jaar of 14 was, heb ik weleens het één en ander uitgeprobeerd met Python. De interesse om iets met programmeren te doen was er toen dus al een beetje. Maar ik heb er in die periode niet genoeg tijd en aandacht aan besteed om er echt iets mee te kunnen.”
Had je iets aan jouw voorkennis in de programmeertaal Python?
“Haha nee. Totaal niet eigenlijk. Dat was echt veel te lang geleden en ik heb er destijds ook te weinig mee gedaan om er echt wat mee te kunnen. Ik heb onlangs, omdat ik het eigenlijk toch erg gaaf vind, de draad weer opgepakt met het leren van Python.
Wel moet ik zeggen dat ik met wat ik nu doe mij voornamelijk bezig houd met de back-end. Mijn werk is meer gefocust op de technische kant in plaats van het mooi maken van iets. In mijn baan ben ik met name aan het werk in JavaScript, en dat vind ik ook het leukst.”
Je bent er dus achter gekomen dat je liever gaat programmeren dan designen?
“Ja designen is iets minder mijn ding. Ik haal het meeste voldoening uit programmeren.”
Heb je nog contact met studenten uit jouw lichting?
“Ja, een maandje geleden ben ik nog met één van de oud front-end studenten uit eten geweest. Het was erg leuk om elkaar voor het eerst in ‘real life’ te zien. Tijdens het etentje vertelde hij mij meer over zijn functie. Hij werkt op het moment niet als programmeur maar als manager van programmeurs.”
Krijg je wel vaker 'nieuwe' banen aangeboden?
Jazeker, als developer merk ik dat je vaker aanbiedingen krijgt van bedrijven. En die bieden allemaal een uiterst net salaris. Maar toch zal je voor jezelf moeten afwegen wat je wilt. Ik heb liever een bedrijf waar ik meer kan leren. In plaats van een bedrijf waar ik een top salaris verdien en geen ruimte is voor zelfontplooiing.
Ik ben wel nieuwsgierig naar jouw ‘nieuwe’ functie. Kan je daar meer over vertellen?
“Ik ben front-end developer bij een héél leuk bedrijf. Iedere dag houd ik mij dan ook bezig met de front-end. Het development team binnen het bedrijf waar ik voor werk is erg klein. De enige die programmeren zijn mijn collega programmeur en ikzelf natuurlijk. In het development team hebben we ook nog leden die niet echt programmeren. Zo hebben we een manager en is er iemand die de kleinere zaken oppakt. Mijn collega die ook programmeert werkt vanuit Kiev. Inmiddels werkt hij al meer dan 7 jaar voor dezelfde werkgever. Deze man heeft echt heel veel ervaring. Hij werkt aan vrijwel alle grote projecten en ik werk aan de wat kleinere projecten. Als ik nog tijd over heb ondersteun ik hem met de grotere projecten.”
Klinkt als een dynamische baan.
“Dat is het zeker! Het is ook echt heel leuk.”
Met welke projecten houd jij je op het moment bezig?
“Ik werk op dit moment aan een project voor sportscholen. Het meest interessante van dit project is dat we meerdere apparaten aansturen vanuit één apparaat door middel van websockets. Hier zie je wat een website tegenwoordig allemaal kan!”
Wat doe je nu nog met de skills die je hebt opgedaan tijdens de opleiding?“
Ik ben nu front-end developer geworden, dus ik pas de skills dagelijks toe. De opleiding heeft mij wel aangezet om nog meer met programmeren te gaan doen. Naast het toepassen van mijn JavaScript skills tijdens mijn werk, ben ik begonnen om in mijn vrije tijd Python te leren. Ook ben ik een beetje de richting van Ethical hacken aan het opgaan. Dat vindt ik dus echt super leuk, want dat is de ultieme puzzel, waarmee je jouw programmeer skills kan testen!”
Ben je nieuwsgierig geworden naar hoe Gregor zijn programmeer skills benut om te hacken? Je leest het in de blog: Gregor, voormalig front-end student heeft sinds kort een bijzondere hobby ontdekt.
Wil je net als Gregor aan een succesvolle carrière beginnen als front-end developer?