Blog

Hoe school ik mij om tot data analist?

Doorloop de 5 stappen uit deze blog en maak van jouw omscholing tot data analist een succes! ✅
Geschreven door
Dave van der Wal
op
August 1, 2021

Stap 1. Ga na of data analytics bij je past

In principe zou iedereen data analist kunnen worden. Het feit dat deze mogelijkheid er is, betekent niet direct dat je het ook zou moeten doen. Begin zeker niet zomaar aan jouw omscholing tot data analist, maar onderzoek eerst uitvoerig of het bij je past voordat je aan deze reis begint.

Beantwoord voor jezelf de onderstaande vragen:

 • Werk je graag samen in een team?
 • Haal je voldoening uit het oplossen van problemen?
 • Vind je het geen probleem om regelmatig samen te werken met de hoogste bestuurslaag binnen een organisatie?
 • Is een leven lang leren iets voor jou?
 • Heb je de motivatie en het geduld om door te blijven gaan met werken, ook als een project ergens vast blijkt te lopen?
 • Ben je communicatief sterk?
 • Wil je altijd al iets met cijfers en statistiek doen?
 • Deins je er niet voor terug als je hoort dat leren programmeren een must is?

Heb je alle of vrijwel alle vragen met een ja beantwoord? Dan is de kans erg groot dat de omscholing tot data analist een zeer goede keuze voor jou is. Wil je er 100% zeker van zijn? Lees dan deze blog en beantwoord de 5 vragen en ontdek of een carrière als data analist voor jou is weggelegd.

Stap 2. Maak uren vrij voor je data analytics studie

Begin met het plannen van het aantal studie uren die je beschikbaar kan maken. Veel mensen hebben hier een hekel aan, maar het kan echt in je voordeel werken. Door het maken van een goede planning kun je namelijk een stuk efficiënter en minder stressvol studeren.

Heb je een druk leven? Moet je regelmatig de hond uitlaten? Heb je een hoop schilderklussen in en rond het huis of pas jij meerdere dagen in de week op de kids? Er zijn altijd meer dan genoeg redenen om je studie eventjes uit te stellen. Zorg daarom altijd dat je flexibele marges in je planning bouwt, zodat je rekening kan houden met onverwachte bezigheden of verplichtingen. Blijf elke week je voortgang tracken en zorg dat je op tijd ingrijpt als je achter begint te lopen. Houd hierbij in je achterhoofd, hoe meer tijd je kan besteden aan je studie des te sneller jij aan de slag kan als data analist. 

Stap 3. Leer de data analytics fundamentals

Begin met het leren van de programmeertaal Python. Dit is de meest gebruikte programmeertaal onder data analisten. Deze taal is geliefd door zijn eenvoud, mogelijkheden om van alles te automatiseren, haar brede inzetbaarheid en de krachtige libraries zoals bijvoorbeeld NumPY, Pandas en Matplotlib. 

Maak alvast kennis met de volgende onderdelen van Python:

 • integers, string en floating point numbers)
 • lists, tuples en dictionaries
 • Loops, conditionals en functions
 • object oriented programming en external libraries. 

Denk je nu huh wat zijn dit allemaal voor een vreemde woorden? Maak je niet druk. Schrijf je in voor de gratis webinar one hour of Python en maak maak vrijblijvend kennis met de programmeertaal.

Heb je Python al redelijk onder de knie? Start dan met het leren van statistiek. Statistiek is de methode waarbij je grote datasets analyseert en interpreteert. Als je dit goed beheerst kun je verborgen details vinden in de grote datasets. 

Klaar voor de volgende stap? Begin dan met het leren hoe je data verzamelt. Hiervoor moet je leren werken met CSV files, SQL en moet je data kunnen verzamelen middels data scraping. Dit kun je doen door gebruik te maken van de Python library Beautiful Soup. 

Nu ben je er klaar voor om aan de slag te gaan met een van de belangrijkste skills van de data analist, namelijk het opschonen van data. Data opschonen betekent dat je incorrecte data aanpast of verwijdert. Leren werken met Pandas en NumPy is erg belangrijk voor iedere beginnende data analist. 

Tot slot zal je moeten leren hoe je data kan visualiseren en rapporteren. Ook hiervoor doe je er goed aan om te leren werken met verschillende libraries in Python. Denk aan: Matplotlib, Pandas en Seaborn.

Stap 4. Duik in de wereld van machine learning

Wil je dat jouw cv zich onderscheid van anderen? Dan is het een goed idee om te duiken in de wondere wereld van machine learning. Bedrijven maken steeds meer gebruik van machine learning om hiermee concurrentievoordelen te behalen. Daarom zijn steeds meer bedrijven op zoek naar mensen die over deze kennis beschikken.

Stap 5. Begin met het maken van een portfolio

Je hebt een baan nodig om ervaring op te doen. Maar bedrijven geven je pas de baan wanneer je kan laten zien dat je al ervaring hebt opgedaan. Hoe kan je dan toch deze ervaring aantonen? Nou, dat doe je door een portfolio in GitHub op te bouwen en deze vervolgens ook te delen op LinkedIn. Aan de hand van jouw portfolio kan je aan jouw toekomstige werkgever laten zien over welke vaardigheden je beschikt. Wil je een goed portfolio opbouwen? Zorg dan dat je het volgende kan aantonen:

 • Dat je creatief bent in je benadering van onderzoeksvragen
 • Over welke technische vaardigheden je beschikt
 • Hoe kundig je bent in het analyseren van data
 • Dat je juiste conclusies kan trekken
 • Dat je goed bent in samenwerken met anderen
 • Dat je jouw bevindingen ook kan overbrengen aan mensen die geen technische achtergrond hebben
 • Je kan werken met openbare datasets
data analist portfolio op Github en LinkedIn


Stap 6. Solliciteer voor een stage of een baan als junior data analist

Ben je klaar voor jouw nieuwe baan? Solliciteer dan eerst op de functie junior data analist, dit is een mooie instapfunctie om de data science wereld binnen te treden.

Vind je het moeilijk om direct een baan te vinden als junior data analist? Of wil je het rustig aan doen en graag eerst wat ervaring op doen? Dan is een traineeship ook een goede optie. Vaak kun je dan werken voor de grootste en tofste bedrijven of organisaties. Je doet hierdoor heel veel ervaring op en je vergroot je kans aanzienlijk op het vinden van een toffe baan.


Overweeg om een diploma te behalen

Wil je er zeker van zijn dat jouw omscholing tot data analist een succes wordt? Overweeg dan om de data analytics met Python opleiding te volgen bij Winc Academy. Je krijgt les en support van ervaren docenten en je leert werken met de belangrijkste programma’s voor data analisten. Na het afronden van de opleiding beschik jij niet alleen over een erkend diploma, maar ook over de nodige skills om direct als junior data analist aan de slag te kunnen gaan.

Meer Blogs

Cookie Preferences
close

We may use and track cookies, local storage, your IP address and similar technologies to improve the user experience of this site and to understand how it is used. Read more in our privacy policy.