Blog

Tien Tips en Tricks om jouw concentratie te verbeteren

Hoe kan ik me beter concentreren? Ga aan de slag met onze tips en tricks. Met deze snelle oplossingen kun je snel jouw concentratie direct verbeteren.
Geschreven door
op
February 12, 2020

Zo, daar zit je dan voor je scherm. Alle programma’s, filmpjes, sites en leerstof staan open om jouw dag te beginnen. Je hebt jezelf helemaal klaargemaakt en je zit met je vingers boven je toetsenbord, ready om een epische studeersessie te houden. Maar opeens is dat gevoel weg, die flow. Daar ging je concentratie...

In de hele geschiedenis van de mensheid is er nog nooit iemand geweest die echt altijd 100% concentratie had. Maar vooral in deze coronacrisis is concentratie misschien wel één van de grootste obstakels van het jaar geworden. Gelukkig hebben wij wat tips en tricks op een rijtje gezet, die jou kunnen helpen om de concentratie weer de baas te worden. 


  1. Maak een planning met vaste studiemomenten. Kan jij gewoon niet uit bed komen in de ochtend, of val jij ‘s avonds tijdens het eten al bijna in slaap? Dan is het misschien niet een geweldig idee om hier een studeer moment in te plannen. Ga na wanneer jij het productiefst bent op een dag en plan hier jouw studiemomenten omheen.


  1. Creëer een plek die alleen voor studeren bedoeld is. Een goede werkplek kan wonderen verrichten! Je hersenen associëren meestal een bepaalde plek met een bepaalde stemming of taak. Hierom kunnen veel mensen niet studeren in bed of aan een drukke eettafel. Een perfecte studie spot is daarom een plek die gericht is op studeren en concentratie. Geen afleidingen, geen andere zaken. Dit hoeft niet een hele studeerkamer te zijn, een klein tafeltje in je kamer is al een grote stap in de goede richting. 


  1. Start elke sessie met een plan. Bedenk voor elke sessie wat jij wilt bereiken en zet hiervoor gerichte en gedetailleerde doelen. Denk bijvoorbeeld aan: in 1 uur wil ik level 1 van Winc Academy’s opleiding Web Development voor Beginners afhebben. Zo kan je gericht aan het werk en weet je ook dat er een einde aan de bult werk komt.  


  1. Creëer een routine (en houd je er ook aan!). Het is bewezen dat als jij altijd dezelfde serie simpele taken doet voordat je begint aan een moeilijke taak, je hersens op een gegeven moment automatisch in concentratie mode gaan als je de simpele taken aan het doen bent. Met een routine trick je dus eigenlijk je hersenen in concentratie. En dit hoeft echt geen routine van 3 uur lang te zijn; simpelweg thee zetten of je bureau wat opruimen kan je al naar een andere zone switchen. 


  1. Gebruik een leermethode die bij jou past. Je kan wel een heel mooie to-do list maken of een enorme samenvatting schrijven, maar als dit niet resulteert in echte productiviteit dan kan je misschien beter een andere manier uitproberen. Dus schrijf al je ideeën op post-its, maak mindmaps van leerstof, luister keiharde muziek, werk chaotisch, het maakt niet uit wat je probeert. Zolang jij je kan concentreren is geen enkele studeer manier te gek. 


  1. Neem pauzes! Misschien besef je het nog niet, maar je bent geen machine die constant 100% concentratievermogen kan opwekken. Beloon jezelf met die lekkere snack, die leuke YouTube video of simpelweg met een rondje lopen en zorg ervoor dat je na en tussen elke intense sessie jezelf een rustmoment gunt. 


  1. Realiseer dat goed genoeg ook echt goed genoeg is. Je kan niet altijd streven naar een perfecte werkdag of een perfect project. Rome is niet in een dag gebouwd, en jouw studeersessie hoeft dus ook niet altijd perfect te zijn. Hierbij hoeft dus een begin ook niet meteen het eindproject te zijn. Begin klein en bouw langzaam op naar het einde. Hierdoor kan je je concentreren op kleine stapjes, in plaats van het overzicht kwijt te raken en een chaos in je hoofd te creëren. 


  1. Probeer elke dag iets te doen. Zoals het cliché maar toch waardevolle gezegde luidt; “Iets is beter dan niets”. Somsals je ook maar 10 minuutjes bezig bent of simpelweg ergens aan begint, kan je je realiseren dat het eigenlijk helemaal niet zo erg is. Meestal is er een drempel om te beginnen aan een taak en eenmaal begonnen kunnen de meeste mensen zich best goed concentreren. 


  1. Durf hulp te vragen. Te lang vastzitten in een klein probleem kan al snel vervelend worden en demotiverend werken, dus maak gebruik van de hulplijnen die je hebt! (Video)bel bijvoorbeeld je vrienden of medestudenten om een studeersessie te houden, zodat iedereen elkaar motiveert om productief te zijn. 


  1. Eindig elke sessie met een beloning en reflectiemoment. Gun jezelf dat satisfying einde. Streep die to-do lijst af en geef jezelf een klopje op de schouder voor het goede werk dat je hebt verricht. En als je dan toch bezig bent, plan gelijk de taken voor morgen in zodat je met een gerichte blik gelijk aan het werk kan gaan. 

Meer Blogs

Cookie Preferences
close

We may use and track cookies, local storage, your IP address and similar technologies to improve the user experience of this site and to understand how it is used. Read more in our privacy policy.

-->