Blog

Is programmeren moeilijk om te leren?

Wil je weten waarom het leren van programmeren vaak niet zo moeilijk is als gedacht? Lees hier waarom!
Geschreven door
op
May 28, 2021
Is programmeren moeilijk om te leren of valt het mee?

Vaak horen we dat mensen twijfelen omdat ze een jaartje ouder zijn, niet de juiste vooropleiding hebben gedaan, niet zeker zijn over hun werk-denk niveau of omdat ze weinig tot geen IT-kennis hebben. Om maar alvast een tipje van de sluier te lichten, leren programmeren hoeft helemaal niet zo moeilijk te zijn. Je motivatie en toewijding zijn veel belangrijker dan je achtergrond en voorkennis. Dus ja, ook jij kan een programmeur worden!

Er zijn meerdere factoren die bepalen hoe moeilijk het is om te leren programmeren. Als je voor het eerst in aanraking komt met programmeren, dan vink je alle onderstaande boxen aan:

  • Nieuwe materie
  • Tijd
  • Motivatie
  • Doorzettingsvermogen

Je zal een hoop tijd moeten investeren in het leren begrijpen van de nieuwe materie. Want van de eerste stukjes code die je ziet zal je echt nog geen kaas kunnen maken. Door flink te oefenen en er tijd in te investeren zal je snel merken dat een programmeertaal eigenlijk best wel logisch is opgebouwd. Je hoort het al, je zal wel flink wat moeten oefenen om successen te kunnen boeken. Het leren van programmeren is simpelweg niet te doen zonder doorzettingsvermogen en een gezonde dosis aan motivatie.

Iets nieuws leren is altijd moeilijk

Omdat het programmeren nieuw voor je is, zal er flink wat doorzettingsvermogen van je geëist worden. Het leren programmeren zal soms best moeilijk zijn. Maar dit geldt voor bijna alle nieuwe dingen die je wilt leren. Stel je wilt piano leren spelen, dan is dit in het begin ook erg moeilijk. Om beter te worden zal je moeten oefenen, oefenen én nog eens oefenen. Maar als je uiteindelijk de étude Op. 10 No.4 van Chopin kan spelen, was dit alles het zeker waard. Ditzelfde principe geldt voor het leren programmeren. Als je op het punt bent aanbeland, waar je de basis van programmeren begrijpt, zal het leuk en interessant gaan worden.

Motivatie en doorzettingsvermogen maken leren programmeren eenvoudiger

“Programmeren is ontzettend ingewikkeld en daardoor erg lastig om te leren.” Deze gedachte speelt helaas nog onterecht in het hoofd van veel mensen. Als je denkt dat je binnen een maand alle facetten van het programmeren zal beheersen, dan zal je inderdaad van een koude kermis thuiskomen.  Programmeren bestaat namelijk uit veel verschillende onderdelen en je zou in principe je hele leven kunnen blijven leren. Toch kan je in korte tijd de basis goed onder de knie krijgen! 

Net als bij het leren van andere nieuwe vaardigheden, gaat de moeilijkheidsgraad vaak gepaard met de tijd die je er in stopt, je doorzettingsvermogen én jouw motivatie. Als programmeren bij je persoonlijkheid past, je voldoening haalt uit het leren van programmeren en je de juiste leerroute kiest, zal je merken dat het leren van programmeren echt niet zo moeilijk is.

Kan ik leren programmeren?

Het stereotype van de programmeur verdwijnt. Het beeld dat programmeren alleen is weggelegd voor de man met een hoodie en een overdosis aan cafeïne behoort gelukkig tot de verleden tijd. Het maakt niet uit wat je studieachtergrond is en of je wat  jonger of een jaartje ouder bent. Gelukkig maar, want er zijn de komende tijd een hoop nieuwe handen nodig in dit vakgebied. 

Steeds meer mensen komen erachter dat ze programmeren leuk vinden én dat het ook voor hen is weggelegd. Kijk maar eens naar de verhalen van onze studenten. Er zijn bij ons studenten die zijn omgeschoold van secretaresse, voetbalverslaggever en horeca-tijger tot front-end developer. Dus jazeker, ook voor jou is er een mogelijkheid.

Waar een wil is, is een weg!

Welke programmeertaal is het moeilijkst om te leren?

Logischerwijs begin je niet met het leren van de meest complexe programmeertalen. Ook de talen die weinig gebruikt worden kan je in het begin beter achterwege laten.  Het leren van Esoterische programmeertalen zoals Malbolge is bijvoorbeeld geen goed idee. Deze talen zijn ten eerste de moeilijkste op de wereld om te leren en worden niet gebruikt om serieuze programma’s te schrijven.

Met welke programmeertaal kan je het beste starten als beginner?

Het werkt erg demotiverend als je begint met het leren van een erg moeilijke programmeertaal. Je zal vaker vastlopen en jouw leertraject gaat hierdoor veel meer tijd in beslag nemen. Je doet dus er goed aan om te starten met talen die niet zo moeilijk zijn om te leren. Denk bijvoorbeeld aan de opmaaktalen HTML en CSS of de programmeertalen JavaScript en Python. Door te beginnen met een van deze talen, zal je sneller en vaker successen kunnen boeken en dit maakt het leren alleen maar leuker. 

Ook de leerroute die je volgt is erg belangrijk. Stel je kiest ervoor om met HTML te beginnen, dan doe je er goed aan om eerst te leren hoe elementen werken. Het is bijvoorbeeld niet verstandig om te starten met hoe je grotere formulieren kan maken in HTML. 

Een goed leertraject maakt het leren programmeren makkelijker

In principe zou je op eigen houtje kunnen leren programmeren. Dit kan je doen door boeken te gaan lezen, tutorials te bekijken en door verschillende online bronnen te raadplegen. Echter zijn hier wel een aantal nadelen aan verbonden. Het is hoe dan ook niet de meest efficiënte manier, je krijgt geen persoonlijke begeleiding en je zal geen certificaat ontvangen. 

Het volgen van een goed leertraject bij een opleider maakt het leren programmeren niet alleen makkelijker, maar ook een stuk leuker. Daarnaast krijg je na het succesvol afronden van de opleiding een certificaat. Dat is dan weer erg handig als je gaat solliciteren op een nieuwe baan. 

Als je voor Winc Academy kiest, kies je voor een praktijkgerichte opleiding. Doordat wij continu in contact staan met het bedrijfsleven en onze docenten zelf programmeurs zijn, leren we onze studenten de vaardigheden die ze in de praktijk nodig hebben. Bij Winc bepaal je zelf het tempo waarmee je de opleiding doorloopt. Mocht je een keer tegen een moeilijk onderwerp aanlopen, dan kan je hier rustig de tijd voor nemen. Kom je er niet uit, dan staan onze docenten voor je klaar om je persoonlijk te begeleiden. Bij Winc Academy doen wij er alles aan om het leren programmeren laagdrempelig en voor iedereen toegankelijk te maken.

Is het leren programmeren de moeite waard?

Vraag jij jezelf af of programmeren de moeite waard is? Hoewel het leren programmeren soms ietwat moeilijk kan zijn, is het is de tijd en moeite dubbel en dwars waard. 

Door te leren programmeren, leer je de vaardigheden van de toekomst, bouw je een waanzinnig CV op en verbeter je jouw toekomstperspectief. Zelfs als je geen programmeur wilt worden, kan leren programmeren heel waardevol zijn. Binnen steeds meer verschillende banen en functies wordt het belangrijk om iets af te weten van code. Dat programmeren steeds belangrijker wordt heeft te maken met de robotisering van de arbeidsmarkt. Ben je hier benieuwd naar? Lees dan zeker dit artikel.

Heb je geen tijd of zin om het artikel te lezen? Kort samengevat staat er dat er de komende jaren veel banen zullen verdwijnen, maar dat dit niet het geval is in de IT-sector. Door de robotisering van de arbeidsmarkt hebben alle IT-functies juist een zeer gunstig arbeidsmarktperspectief. 

Kortom, door te leren programmeren verbeter je niet alleen je toekomstperspectief, maar je kan er ook direct goed geld mee verdienen.

Dus is programmeren moeilijk of makkelijk om te leren?

Wij zijn van mening dat programmeren niet moeilijk hoeft te zijn. Sterker nog, iedereen kan leren programmeren! Het komt allemaal neer op de juiste planning, jouw doorzettingsvermogen en motivatie. Vind je het leuk om te puzzelen? Dan zal je merken dat programmeren voor jou al helemaal niet zo moeilijk is om te leren. Wil je graag zeker weten of programmeren bij je past? Doe dan de gratis persoonlijkheidstest. Doorloop de vragen en kom te weten of programmeren iets voor jou is.

Meer Blogs

Cookie Preferences
close

We may use and track cookies, local storage, your IP address and similar technologies to improve the user experience of this site and to understand how it is used. Read more in our privacy policy.