Blog

Geen IT achtergrond, wel programmeur worden, kan dat?

Kan je zonder IT achtergrond programmeur worden? Marjolein deed het. Benieuwd naar hoe ze het voor elkaar kreeg? Lees dan het artikel
Geschreven door
op
January 7, 2020

Ben je nieuwsgierig naar IT maar niet zeker of jouw achtergrond wel aansluit bij de job? Programmeur worden zonder IT-achtergrond kan, ik deed het namelijk zelf! Benieuwd hoe? Lees dan verder!

Keuze na de middelbare school

Na de middelbare school heb ik, zoals zoveel mensen met mij, “gewoon” een studie gekozen die zo breed mogelijk was. Handig dacht ik, want daarmee zou ik “nog alle kanten op zou kunnen”. Zo ben ik uiteindelijk afgestudeerd in bedrijfskunde. Erg breed en dat leverde vanzelf ook de nodige keuzestress op. Ga ik manager worden? En wat ga ik dan precies managen?

Bij mijn nieuwe baan kon in mijn draai niet helemaal vinden. Ik dacht veel na over vragen als, “is dit nou waar ik al die jaren voor heb gestudeerd?”. Op mijn werk kreeg ik te maken met de IT-wereld, maar programmeur worden leek nog steeds heel ver weg. Die gasten bij die bureaus in de hoek, zij regelen “dingen met code”. Om de afstand nog groter te maken, was er ook vaak weinig communicatie met de IT-afdeling. Je communiceert al gauw via “tickets”, die je “inschiet”. Om maar wat mooie kantoor termen te gebruiken voor: “schrijf wat je wilt hebben maar even op en we kijken er later naar”. Het voelde niet als een toegankelijke wereld voor een net afgestudeerde bedrijfskundige.

Fascinatie voor IT

Toch bleef mijn fascinatie voor IT bestaan en heb ik er uiteindelijk toch voor gekozen om mij om te scholen tot developer. Tot nu toe de beste beslissing in mijn carrière! Nu ik zelf de persoon ben die vaak zegt “schiet maar even een ticket in”, kan ik wat beter inzien welke eigenschappen je nodig hebt om jezelf succesvol om te kunnen scholen zonder IT-achtergrond. Deze eigenschappen deel ik graag met je!

Eigenschappen van een developer

Er zijn twee dingen belangrijk als je developer wilt worden: je bent nieuwsgierig en je bent een probleemoplosser. Deze twee gaan vaak hand in hand, bijvoorbeeld als jij de persoon bent die direct alternatieven gaat onderzoeken als een probleem zich voordoet. Bij iedereen tonen deze eigenschappen zich anders, maar als je ze bezit zit je goed!

Daarnaast nog twee andere dingen waar je aan moet denken. Je moet er oké mee zijn om op verjaardagen niet meer exact uit te kunnen leggen wat je tijdens je werk precies doet. En ik nog één hele belangrijke eigenschap ontdekt die je moet hebben als programmeur, eentje die niet mag ontbreken. Je moet kunnen lachen om internet-memes, anders ben je verloren!

Meer Blogs

Cookie Preferences
close

We may use and track cookies, local storage, your IP address and similar technologies to improve the user experience of this site and to understand how it is used. Read more in our privacy policy.

-->