Blog

Hoe word je Data Analist

Wil je zonder enige ervaring Data Analist worden? Hoe je dit doet en welke stappen daarbij horen lees je in dit artikel.
Geschreven door
op
September 2, 2022

Je kan na je middelbare school een opleiding volgen aan een hogeschool zoals bijvoorbeeld de opleiding Big Data Analist. Een andere optie is een opleiding aan de universiteit zoals Data Science Management. Ook kun je op een later moment je laten omscholen tot Data Analist. Hoe je dit laatste voor elkaar krijgt gaan we je stap voor stap in deze blog uitleggen.

Ga na of het beroep van een Data Analist bij je past

Als Data Analist verzamel, controleer en presenteer je onderzoeksgegevens. Om goed te worden in je beroep, heb je een oog voor detail nodig en ben je in staat om snel verbanden te leggen. Hoewel het niet nodig is om voor je omscholing ervaring te hebben met wiskunde, zal je wel enige affiniteit moeten hebben met cijfers. Ook enige interesse in statistiek is erg belangrijk.

Weet je nog niet of je affiniteit hebt met statistiek? Een leuke bron waar je kan kijken of het je interesseert is Our World in Data. Op deze website vind je veel interessante onderzoeken. Klik er even rond, bekijk de resultaten van de onderzoeken en kijk of je misschien zelf al wat conclusies zou kunnen trekken.

Neem bijvoorbeeld de publicatie over welke zoogdieren terugkeren in de natuur van europa. Zo zie je daar bijvoorbeeld dat er positief nieuws is voor de Iberische Lynx. Na 50 jaar in aantallen te zijn afgenomen maakt de populatie de afgelopen tien jaar een opmerkelijke groei door. Zo ging de populatie van 279 lynxen in 2010 naar 1100 lynxen in 2020. Deze stijging is zo groot dat de IUCN de soort op de rode lijst heeft verplaatst van ernstig bedreigd naar bedreigd. Ontzettend leuk toch dat analyseren van gegevens?

Probeer vrijblijvend een Data Analytics opleiding uit

Wil jij erachter komen of een opleiding tot Data Analist bij Winc Academy iets voor jou is door te doen? Vraag dan het gratis proefpakket aan! Je krijgt dan drie dagen toegang tot onze online leeromgeving, kan lessen Data Analytics volgen en je gaat direct aan de slag met een opdracht. Na dit proefpakket weet je zeker of een Data Analytics opleiding bij jou past.

Volg een Data Analytics opleiding

Wil je graag jouw nieuwe skills gebruiken om direct na je opleiding een baan te kunnen vinden als Data Analist? Dan is Data Analytics met Python de aangewezen optie voor je. In de opleiding met 300 uur aan lesstof leert je hoe je kan werken met de belangrijkste tools in Data Science. Ook leer je programmeren in Python, de meest populaire programmeertaal onder Data Analisten. Een vrijwel onmisbare skill als toekomstig Data Analist.

De opleiding Data Analytics met Power BI is een perfecte opleiding om vaardiger met data te worden. Met behulp van jouw Power BI kennis kan je KPI’s en targets nog beter identificeren en monitoren. Tijdens de opleiding bouw je je eigen dashboards, waarmee je binnen je baan voortaan kan sturen op real-time data. Volg deze opleiding als je niet persé een carrière als Data Analist ambieert, maar je Data skills wilt gebruiken om een stevige indruk te maken op je werkgever en jouw collega’s.

Solliciteren na je opleiding

Data Analisten zijn nodig binnen veel verschillende type bedrijven. Niet alleen het type bedrijf maar ook het werk dat je uiteindelijk gaat doen kan van elkaar verschillen. Wil je voor een retail bedrijf werken of voor de overheid? Verzamel je graag data of presenteer je liever? Voordat je gaat solliciteren doe je er goed aan om je af te vragen wat voor soort werk je wilt doen en binnen wat voor een soort organisatie.

Overweeg om te beginnen met een stage. Een stage is zeker niet alleen voor studenten die aan het einde van een HBO opleiding zijn. Ook voor volwassenen die al verder  in hun carrière is dit een erg interessante optie. Er wordt veelal meer ruimte geboden voor je ontwikkeling en de vergoedingen zijn veelal ook niet mis.

Laat je horen

Als je net klaar bent is ons advies om wat kabaal op social media te maken. Houd het niet alleen bij een appje in een familiegroep maar laat het ook aan de buitenwereld horen. Tuurlijk is het leuk als tante Corrie en je kinderen op de hoogte zijn dat je geslaagd bent, maar de kans dat je hier je nieuwe potentiële werkgever gaat vinden is vrij klein.

Deel daarom altijd je succesverhaal op LinkedIn. Je bent zojuist geslaagd, dat is toch een fantastische prestatie? Update na deze post ook gelijk je profiel, voeg vaardigheden toe en zet je profiel op beschikbaar zodat je nog beter gevonden kan worden door eventuele werkgevers.

Heb je ook Instagram en Facebook? Deel hier dan ook een berichtje over dat je zojuist geslaagd bent. De kans is zeer aanwezig dat iemand in jouw netwerk een leuke nieuwe uitdaging voor je weet. Wist je bijvoorbeeld dat 23% van werkend Nederland een baan vindt via het eigen netwerk?

Ga op zoek naar vacatures

Bekende sites voor het zoeken van vacatures zijn: Google for jobs, Indeed, Monsterboard en Intermediair. Steeds meer organisaties zetten hun vacatures ook op LinkedIn.

Heb je een organisatie waar je graag zou willen werken, maar zie je geen vacatures voor jouw functie? Doe dan gerust een open sollicitatie. Het zou je misschien verbazen, maar deze methode werkt heel goed!

Een nieuwe stap binnen je Data Analytics carrière

Zoals binnen ieder beroep kun je een beter salaris verdienen wanneer je doorgroeit. Hieronder hebben we de verschillende doorgroeimogelijkheden die je als Data Analist hebt op een rijtje gezet.

  • Statistisch Analist
  • Statistisch medewerker
  • Data manager
  • Data visualisatie specialist
  • Programmatic Data Analist
  • Sales Analist

Lijkt het traject tot Data Analist je wel wat?

Heb je nog vragen of zou je graag eens met een studieadviseur willen praten over welk traject het beste bij je past? Plan dan een gratis adviesgesprek in.

Wij kunnen je helpen bij het vinden van het juiste leertraject, tips geven en ervaringen delen over het combineren van je opleiding in je leven. En uiteraard kunnen we al je vragen beantwoorden over onze lesmethode.

Meer Blogs

Cookie Preferences
close

We may use and track cookies, local storage, your IP address and similar technologies to improve the user experience of this site and to understand how it is used. Read more in our privacy policy.

-->