Blog

Is programmeren iets voor mij?

Is programmeren iets voor jou? Ontdek het zelf in deze blog.
Geschreven door
op
May 9, 2022

Je krijgt volop kansen om jezelf te blijven ontwikkelen. Je blijft relevant op de arbeidsmarkt en er zijn altijd wel nieuwe uitdagingen beschikbaar waarop je zou kunnen solliciteren.

Wanneer je leert programmeren kan je er eigenlijk al vanuit gaan dat je carrièreperspectief goed zal zijn. Maar ga je het ook leuk vinden? Dat gaan we nu uitvoerig onderzoeken.

Bezint eer ge met programmeren begint

Je kan uitvinden of programmeren bij je past door een opleiding te beginnen en dan maar zien waar het schip strand. Lekker hands-on, maar wat als het niet lukt? Dan heb je een hoop van je kostbare tijd vergooid. Om zeker te weten dat programmeren bij je past moet je op drie dingen letten. Past het werk bij mijn persoonlijkheid en competenties? Kan en wil ik er tijd voor vrijmaken? En tot slot, welke richting wil ik het liefst op?

Dat is dan ook precies wat we in deze blog gaan doen. We gaan stap voor stap bekijken of programmeren bij je past. Laten we eerst onder de loep nemen of je over de kenmerken en kwaliteiten van een goede programmeur beschikt.

Kan iedereen leren programmeren?

Dit is een vraag die door velen gesteld wordt. Hoewel vrijwel iedereen zou kunnen leren programmeren zal je flink wat moeten oefenen om successen te boeken. Het leren van programmeren is simpelweg niet te doen zonder doorzettingsvermogen en een gezonde dosis aan motivatie. In het artikel is programmeren moeilijk om te leren lees je welke investering je moet maken om te leren programmeren. Een kleine spoiler: het komt allemaal neer op de juiste planning, jouw doorzettingsvermogen en motivatie.

Heb je er (genoeg) tijd voor over?

Deze valt misschien niet helemaal onder het rubriekje, maar is wel extra belangrijk om te benadrukken. Kan je minimaal 5 uur in de week tijdvrij maken om full focus te leren programmeren? Deze uren investeren in het leren programmeren is erg belangrijk. Het verdient namelijk flink wat van je energie en aandacht. Als je minder tijd dan 5 uur in de week investeert in het leren programmeren zal je regelmatig stof moeten herhalen. Dat is natuurlijk erg zonde van je tijd.

Als je eens kritisch kijkt naar jouw weekplanning zal je zien dat er altijd wel wat tijd vrij te maken valt. Met een paar uur Netflix minder in de week of door het kookboek van Anthony Bourdain te vervangen door Jamie in 15 minuten en je bent er al. Ben je nieuwsgierig naar hoe lang je er gemiddeld over doet om Front-end, Back-end of Fulls-stack Development te leren? Lees dan hoelang het duurt om een goede programmeur te worden.

Heb je de kenmerken en kwaliteiten van een programmeur?

Weet je bijvoorbeeld al dat je het leuk vindt om met computers te werken en ben je hongerig naar nieuwe kennis? Dan is dat alvast een goed teken. Een programmeur die niet leergierig is en geen affiniteit heeft met computers zal niet zoveel plezier uit zijn of haar werk halen.

Hoewel je niet perse van wiskunde hoeft te houden om goed te worden in programmeren, is het toch fijn als je bepaalde logica begrijpt. Los jij zonder enige problemen de moeilijkste Sudoku's op en ben jij degene die goede tijden neerzet in een escape room? Dan kan dit zomaar een match worden.

Voordat je gaat beginnen met programmeren doe je er goed aan om jezelf af te vragen wat er nodig is om een goede developer te worden. Hieronder een aantal kwaliteiten waar veel developers aan voldoen:

  • Je bent leergierig
  • Je lost graag problemen op
  • Je bent nauwkeurig
  • Je bent creatief
  • Je bent goed in Time Management
  • Je hebt een goed analytisch vermogen

Ben je al overtuigd dat je over deze kwaliteiten beschikt of zou je dit graag nog grondig willen onderzoeken? Doe dan de persoonlijkheidstest. Doorloop de 25 vragen en krijg een uitgebreid antwoord op de vraag: "past programmeren bij mij?".

Welke carrière in IT pas het best bij mij?

Als je zeker weet dat programmeren iets voor jou is dan kunnen we door naar de volgende stap. Dit is het kiezen van welke carrière het beste bij je past. Is dit Front-end Development, Back-end Development of misschien wel Data Analytics? Met de IT carrière test kan je in 3 minuutjes achterhalen welke carrière voor jou is weggelegd.

Zou je dit advies graag nog in de praktijk willen toetsen? Kom te weten of deze richting in de IT je écht op het lijf geschreven is door te starten met het uitgebreide proefpakket. Je kan dan zelf alle opleiding(en) waar jij in geïnteresseerd bent kosteloos en geheel vrijblijvend uitproberen.

Omscholen tot programmeur

Er zijn veel verschillende manieren om te leren programmeren. Je kan zelfstandig boeken lezen en YouTube video's bekijken of kiezen voor een volledige training met persoonlijke begeleiding. Als je ons proefpakket heb gevolgd, heb je als het goed is ervaren wat het verschil is.

Met een opleiding bouw je vanaf het begin af aan een sterk cv op en werk je direct aan de vaardigheden die je nodig zult hebben in de praktijk. Een goede opleider kan het verschil maken. Ze zullen niet alleen je zelfvertrouwen als toekomstig programmeur flink vergroten, ze zorgen er ook voor dat je sneller zal leren programmeren. Dit heeft allemaal te maken met de kwaliteit die de opleider investeert in jouw leerroute.

Meer Blogs

Cookie Preferences
close

We may use and track cookies, local storage, your IP address and similar technologies to improve the user experience of this site and to understand how it is used. Read more in our privacy policy.

-->