Blog

Overweeg je om data analist te worden? Bekijk of het bij je past

Je hoeft geen held te zijn in wiskunde om een baan te vinden als data analist. In deze blog lees je vijf dingen die goed zijn om te weten als je wilt omscholen.
Geschreven door
op
July 30, 2021

1. Heb jij affiniteit met cijfers en statistiek?

Het lijkt misschien erg voor de hand liggend, maar we kunnen het niet genoeg benadrukken: een passie voor cijfers en statistiek is echt essentieel als je data analist wil worden. Maar laat je hier niet teveel door afschrikken. Om data analist te worden hoef je niet per se de nieuwe Einstein te zijn die allerlei lastige formules kan oplossen. Ook als je nog nooit iets gedaan hebt met data is het mogelijk om van jouw omscholing tot data analist een succes te maken. Het belangrijkste is dat je het leuk vindt om met cijfers te werken. 

Waarschijnlijk zie je tijdens jouw werk of opleiding wel eens gegevens in excel sheets staan. Wat is hier jouw eerste reactie op? Klik je het liefst op kruisje omdat de cijfers je afschrikken of wekken de cijfers direct je interesse en wil je het liefst deze gegevens omzetten tot bruikbare informatie? Als deze cijfers je afschrikken is een carrière als data analist waarschijnlijk niet voor jou weggelegd. Maken de gegevens je juist nieuwsgierig? Dan doe je er hoogstwaarschijnlijk goed aan om je om te scholen tot data analist. 

2. Hoe goed zijn jouw communicatieve skills?

Als data analist moet je goed kunnen samenwerken en communiceren met verschillende type mensen met uiteenlopende achtergronden. Communicatief vaardig zijn is bijna net zo belangrijk als het hebben van affiniteit met cijfers. Het is niet genoeg om alleen de technische knowhow te hebben om gegevens te kunnen interpreteren, analyseren en visualiseren. Het is ook ontzettend belangrijk dat je als data analist communicatief vaardig bent. Als je als data analist niet effectief kan overbrengen aan collega’s hoe je tot een bepaalde conclusie gekomen bent, zal niemand met jouw advies aan de slag gaan. Dit is natuurlijk erg zonde van alle uren die je er in hebt gestoken. Je zal als data analist dus jouw onderzoeksresultaten moeten kunnen onderbouwen aan je publiek. Daarbij moet je natuurlijk ook kunnen motiveren hoe jouw inzichten bepaalde processen kunnen verbeteren.

Over welke communicatieve vaardigheden je als data analist moet beschikken? Nou, je moet onder andere goed kunnen presenteren en overtuigen, goed zijn in storytelling en je moet je bevindingen in begrijpelijke taal op papier kunnen zetten.

3. Ben je bereid om te leren programmeren?

Zonder twijfel kunnen we je zeggen dat programmeren een essentiële skill is voor iedere toekomstige data analist. Als je kunt programmeren maak je meer kans op een baan als data analist. En dit is niet het enige voordeel. Je kan programmeren als een instrument van de data analist zien waardoor hij/zij in staat is om te toveren. Data analisten die kunnen programmeren zijn in staat sneller data te verzamelen en te analyseren, kunnen betere data visualisaties maken van moeilijke datasets en  zijn in staat om een hoop van hun werkzaamheden te automatiseren.

Natuurlijk wordt er van data analisten niet verwacht dat ze net zoveel programmeertalen beheersen als full stack developers. Aan HTML, CSS en javascript heb je bijvoorbeeld niet zo veel. Welke programmeertalen dan wel belangrijk zijn voor data analisten? Het beheersen van SQL is in bijna alle gevallen een must. Ook doe je er goed aan om te kunnen werken met Python. 

4. Ben jij een probleemoplosser?

Het oplossen van problemen is in essentie de kern van data analytics. Als je data analist wilt worden is het belangrijk dat je het leuk vindt om complexe uitdagingen aan te gaan. Een belangrijk onderdeel binnen de rol is dat je kan achterhalen welke gegevens er wanneer nodig zijn en wat de meest geschikte analysemethode voor de onderzoeksvraag is. Stel je beschikt ‘nog’ niet over de juiste data. Dan is het aan jou om een manier te vinden om toch aan deze data te komen en om deze data vervolgens op de juiste manier te verwerken.

Een data analist lost graag puzzels op

Als je het leuk vindt om allerlei soorten puzzels op te lossen, zul je jezelf helemaal thuis voelen in de rol als data analist. 

5. Ben je leergierig en voornamelijk ook nieuwsgierig?

Als data analist zal je diep in de data moeten duiken om patronen en trends te kunnen ontdekken. Een goede data analist is een soort van detective die een verhaal kan maken uit een hoop ‘nog’ betekenisloze gegevens. Je zal nieuwsgierig moeten zijn naar het verhaal achter alle gegevens. Om zo een selectie te maken van relevante gegevens en vervolgens tot een oplossing te komen.

Conclusie: Je wilt graag een baan als Data Analist

Ben je erachter gekomen dat een baan als data analist bij je past? Kijk je er nu al naar uit om met Data Analytics Tools te werken, Python te leren en je eerste data visualisatie te maken? Mooi! Dan is de tijd aangebroken om de handen uit de mouwen te steken en de vaardigheden op te doen die je nodig hebt om een baan als data analist te vinden.

Wil je er zeker van zijn dat je alle skills leert die je nodig hebt als data analist? Meld je dan aan voor de opleiding Data Analytics met Python. Na het afronden van deze opleiding ben je er klaar voor om aan het werk te kunnen als Junior Data Analist.

Wil je graag eerst nog iets meer verdiepen in data analytics? Volg dan onze gratis webinar ‘One Hour of Data Analytics’. Of volg de cursus Data Analytics met Power BI waarin je leert hoe je met behulp van data analyse in Power BI waardevolle inzichten kan verkrijgen.

Meer Blogs

Cookie Preferences
close

We may use and track cookies, local storage, your IP address and similar technologies to improve the user experience of this site and to understand how it is used. Read more in our privacy policy.

-->