Blog

Waarom omscholen naar IT verstandig is

Ben je op zoek naar een leuke baan in een sterk groeiende sector waarin ontwikkeling en vernieuwing centraal staan? Overweeg dan zeker een switch naar de IT. Met technologie die een steeds grotere rol in ons dagelijks leven speelt, zijn tech-beroepen meer in trek dan ooit.
Geschreven door
Joost Toonen
op
April 23, 2024

Het Begin van Je Tech-carrière: Omscholen Naar Kansrijke IT-Beroepen

Ben je op zoek naar een leuke baan in een sterk groeiende sector waarin ontwikkeling en vernieuwing centraal staan? Overweeg dan zeker een switch naar de IT. Met technologie die een steeds grotere rol in ons dagelijks leven speelt, zijn tech-beroepen meer in trek dan ooit. Niet alleen vanwege de toenemende complexiteit van digitale vraagstukken, maar ook door een aanzienlijk personeelstekort in de industrie. In dit artikel duiken we dieper in op de kansen in de IT-sector en hoe je het beste kunt omscholen naar deze kansrijke beroepen.

Kansrijke Beroepen in de IT-Sector

Binnen de IT-sector zijn er verschillende beroepen die als kansrijk worden bestempeld. Denk aan functies als data-analist, programmeur en online marketeer. Deze behoren tot de top 10 van meest gevraagde beroepen, en worden door het UWV gezien als 'krapteberoepen' - functies waarvan de vraag naar personeel het aanbod overstijgt. Maar het is niet alleen UWV die dit zegt. Als we kijken naar de moeilijkheidsgraad om deze vacatures in te vullen, zien we dat 70% van de IT-vacatures als 'moeilijk vervulbaar' wordt beschouwd, terwijl dit over alle beroepsgroepen gemiddeld 40% is. Dit betekent een ruime overvloed aan baankansen voor tech-enthousiastelingen en beginners in de IT.

De Waarde van Omscholing in IT

Misschien denk je dat een carrière in de IT enkel is weggelegd voor techneuten met jarenlange ervaring. Niets is minder waar. Als omscholer breng je juist waardevolle ervaring mee, zelfs zonder voorkennis over IT. Het draait vooral om de leercurve die je bereid bent in te zetten. Gelukkig biedt de IT-sector ruime mogelijkheden voor flexibele leertrajecten, en veel bedrijven zijn op zoek naar diversiteit in hun personeelsbestand. Dus, je verleden hoeft geen obstakel te zijn voor een toekomst in de IT!

Waarom Omscholen naar IT Verstandig is

Het zijn tegenwoordig niet alleen jonge net afgestudeerde mensen die de overstap maken naar de IT. Ook ervaren professionals uit andere branches leggen zich steeds vaker toe op het ontwikkelen van techvaardigheden. Waarom? Ten eerste biedt de IT-sector een grote mate van zekerheid door de groei en invloed van technologie. Het komt met een aantrekkelijk salaris, aangezien de instapniveaus variëren van zo'n €2500 tot €3500, terwijl managementfuncties vaak boven de €5500 uitkomen. Bovendien biedt de IT-branche flexibiliteit, met de mogelijkheid om bij steeds meer bedrijven op afstand te werken, wat de balans tussen werk en privé bevordert.

Hoe vind ik mijn droombaan?

Het begint bij het volgen van het juiste omscholingstraject. Maar hoe weet je nou wat bij je zou kunnen passen? Start je oriëntatie op LinkedIn en andere platformen. Daar kun je zoeken naar kansen met zoektermen als Full-Stack Developer, React Developer, JavaScript Developer, Front-End Developer of Web Developer als je als programmeur aan de slag wilt. Denk je dat data meer iets voor je is, zoek dan naar vacatures met de volgende zoekwoorden: Data Analyst Python, Business Data Analyst, BI Specialist, PowerBI Specialist, SQL Specialist, Data Scientist.

Kijk dan goed naar wat er van je gevraagd wordt, wat voor soort bedrijf het is en of je blij zou worden van die rol bij dat bedrijf! Veel bedrijven bieden ook speciale traineeships aan, die perfect zijn voor nieuwkomers in de branche.

Het is belangrijk om jezelf al tijdens de opleiding klaar te stomen voor deze kansen. Bijvoorbeeld, als je overweegt om programmeur te worden, bouw dan aan een portfolio tijdens je opleiding. Werk mee aan open source-projecten of apps. Voor data-analisten is het dan weer essentieel om te werken aan relevante projecten en ervaring op te doen met tools als SQL en PowerBI. Vergeet ook niet je LinkedIn-profiel en CV hierop aan te passen. Laat zien wat je kan!!

Maak Een Gepersonaliseerd Stappenplan

Elk omscholingstraject is anders. Daarom is het cruciaal om een stappenplan te maken dat bij jouw situatie past. Bedenk hoeveel tijd je wilt besteden aan het leren en hoe snel je de overstap wilt maken naar een nieuwe baan.

In Gesprek Met De Experts

Soms heb je gewoon wat hulp nodig bij het kiezen van de juiste weg. Een adviesgesprek kan hierin duidelijkheid scheppen en je voorbereiden op wat je te wachten staat.

Klaar om de stap naar een carrière in de IT te zetten? Je bent al verder dan je denkt. Met de toenemende vraag en de ruime kansen binnen de branche, zit je in de IT-sector goed voor een waardevolle, veelzijdige en boeiende carrière.

Misschien twijfel je nog of een IT-functie wel echt bij je past. In dat geval is het goed om te weten dat er meerdere wegen zijn die naar succes leiden. Naast opleidingen in programmeren of data-analyse, kun je ook denken aan een opleiding in Online Marketing.

Meer Blogs

Cookie Preferences
close

We may use and track cookies, local storage, your IP address and similar technologies to improve the user experience of this site and to understand how it is used. Read more in our privacy policy.

-->