Blog

Waarom omscholen tot front-end programmeur?

Omscholen tot IT-er? Er zijn maandelijks meer dan 5.000 vacatures in Nederland. Bekijk de vele voordelen: ✔Toekomstbestendig ✔Creatieve baan ✔Goed salaris
Geschreven door
Carla Snepvangers
op
November 13, 2019

Wat doe je als front-end developer?

Een front-end developer is verantwoordelijk voor het implementeren van visuele elementen die gebruikers in een webtoepassing zien en ermee werken. Bijvoorbeeld alles wat je op een website ziet, zoals de teksten, kleuren, plaatjes, buttons, etc. Je maakt als front-end developer dus iets waar je snel resultaat van ziet. front-end developers, ook wel front-end programmeurs of front-end webontwikkelaars genoemd, worden meestal ondersteund door back-end webontwikkelaars. Die zijn verantwoordelijk voor de ‘achterkant’ van websites, zoals databases, de logica van verschillende applicaties op de server en de integratie van het werk van de front-end ontwikkelaars.

Waarom is het als niet-IT-er leuk om je om te laten scholen tot front-end developer?

We vroegen het aan verschillende front-end developers die zich ook hebben laten omscholen. De meest gehoorde antwoorden:

  • Het is een hele dynamische en moderne werkomgeving;
  • Je maakt dingen die visueel tastbaar zijn:  je ziet zelf snel resultaat van wat je maakt;
  • Het is leuk om mensen heel concreet te kunnen laten zien wat je doet als webontwikkelaar;
  • Javascript is de meest gebruikte programmeertaal, daar zit de meeste ontwikkeling en verandering in;
  • Het is heel visueel, tastbaar, je ziet meteen wat je doet, wat het extra leuk maakt.

Waarom eerst front-end en daarna (eventueel) back-end leren?

Back-end leren is heel abstract, front-end is laagdrempeliger om in te stappen als je uit een ander vakgebied komt. Je hebt het sneller onder de knie, mede omdat het visueel tastbaar is wat je maakt. Je bouwt dingen waar je ook als niet-developer mee te maken hebt. Iedereen weet wat een knop op een website doet, niet iedereen is bekend met databases etc. Dat maakt het makkelijker en concreter.

Misschien wil je die carrièreswitch naar een baan in de IT wel maken omdat je:

  • Een creatieve baan die je echt leuk vindt;
  • Meer wil verdienen;
  • Op zoek bent naar een betere werk-privé balans;
  • Een toekomstbestendige baan wilt;
  • Het verschil wil maken met jouw baan.

Als front-end programmeur liggen de kansen voor het grijpen

Alle bovenstaande redenen om de switch te maken, die komen samen in de baan als front-end developer. Het is leuk, creatief, verdient goed, de werk-privé balans is over het algemeen goed, je hebt een toekomstbestendige baan en kunt ergens gaan werken waar je het verschil maakt. Daarnaast is er op dit moment een grote mismatch tussen vraag en aanbod op de arbeidsmarkt. Er zijn zo’n 20.000 IT vacatures en 70% van deze vacatures zijn moeilijk vervulbaar. Daarvan zijn er 5.000 openstaande vacatures als front-end developer. Terwijl 50% van de huidige banen over een aantal jaren niet meer bestaat, juist door IT en automatisering. Dat betekent dat als je je laat omscholen, dat daar mooie kansen liggen.

De eerste stap naar leren programmeren als front-end developer

Wil je eens uitproberen of je programmeren leuk vindt of wil je de lesmethode van Winc Academy ervaren? Doe dan de opleiding Web Development. Je leert de eerste stappen in programmeren van onze bevlogen docenten. Samen met mensen die net als jij willen ontdekken of programmeur zijn bij ze past. En met concreet resultaat: na de opleiding kun je je eigen website bouwen!

Meer Blogs

Cookie Preferences
close

We may use and track cookies, local storage, your IP address and similar technologies to improve the user experience of this site and to understand how it is used. Read more in our privacy policy.

-->