Blog

Haal het beste uit LinkedIn als programmeur

Haal jij alles uit LinkedIn? Lees onze tips en ontdek hoe je het beste uit LinkedIn kan halen en kom te weten hoe je jouw profiel méér kan laten opvallen.
Geschreven door
Carla Snepvangers
op
June 18, 2020

Je deelt je mooiste foto’s op Instagram, op Facebook laat je regelmatig weten waar je mee bezig bent en daarnaast tweet je nog even wat je vandaag hebt meegemaakt. Sociale media is niet meer weg te denken in onze online wereld. Maar haal jij ook al het beste uit LinkedIn?

Geloof het of niet, LinkedIn is een van de grondleggers van het social media tijdperk. Sinds 2013 helpt het mensen met het vinden van een baan, ondernemen en een professionele online presentatie van zichzelf. Wat LinkedIn voor jou kan betekenen dat lees je hier onder.

Laat zien wat je kan

Je kan LinkedIn als je online CV zien. Dit is het perfecte middel om te pronken met je werkervaring en wat je in huis hebt. Je kunt namelijk links plaatsen naar websites of applicaties die je hebt gebouwd, video’s plaatsen die je vaardigheden tonen en ga zo maar door. Plaats aanbevelingen of referenties van collega’s en werkgevers op je profiel of geef juist aanbevelingen aan jouw connecties. In het kort samengevat, gebruik LinkedIn om je kennis en vaardigheden met de buitenwereld te delen.

Het draait om netwerken

Met netwerken kunnen er vele deuren geopend worden. Of je het nu gebruikt voor het zoeken naar een nieuwe baan, nieuwe medewerkers en collega’s, of het zoeken naar mentoren. LinkedIn is de plek waar je moet zijn. Gebruik het om in contact te komen met bedrijven waar je interesse in hebt of waar je zelfs wilt gaan werken. Kom in contact met medewerkers van een bedrijf en laat je interesse blijken. Daarnaast is het ook het perfecte platform om te netwerken met personen of bedrijven met met vergelijkbare interesses. Volg deze en lees over de laatste trends en ontwikkelingen binnen de IT-branche.

Wat er op jouw LinkedIn profiel moet staan?

LinkedIn is wereldwijd, en dus ook in Nederland, een van de grootste werk gerelateerde social media platformen. Met bijna 8 miljoen Nederlandse gebruikers is het belangrijk om op te vallen. Maar hoe doe je dat?

Profielfoto

Bewaar je vakantie foto’s maar voor Facebook en Instagram. Je profielfoto is hetgeen wat de bezoekers van jouw profiel het eerst zullen zien. Je hoeft hiervoor geen honderden euro’s uit te geven aan een fotoshoot. Het is echter wel handig om iemand een goede profielfoto van jou te laten maken. Denk hierbij aan een neutrale achtergrond, je wilt dat de bezoekers zich op jou focussen. Kijk zo slim als je kan, straal professionaliteit uit en lach!

Locatie, branche en onderwijs

Laat duidelijk naar voren komen in welke sector jij je bevindt en welke functie je hebt of wilt gaan aannemen. Voor de locatie is het belangrijk dat je minstens laat weten uit welke provincie je komt en het liefst ook welke stad. Dit kan essentieel zijn voor iemand die op zoek is naar een werknemer met jouw vaardigheden in jouw regio.
Voor het onderwijs is het belangrijk dat je al je gevolgde studies, cursussen en opleidingen toevoegt. Als student van Winc Academy kun je dit natuurlijk ook toevoegen aan je profiel. Toekomstige werkgevers kunnen op deze manier zien wat jij in huis hebt en of jij over de vaardigheden beschikt die zij nodig hebben.

Geef een goede samenvatting

Elk LinkedIn profiel zou een goede samenvatting moeten hebben. Dit staat direct onder je naam, foto, rol en locatie en is dus het eerste wat bezoekers op jouw profiel zullen lezen. Hierin kan je in één oogopslag kwijt wat jouw beste kwaliteiten zijn. Daarnaast is het belangrijk om een deel van je persoonlijkheid te benadrukken. Hoewel jij jezelf waarschijnlijk als programmeur wilt neerzetten, kan het ook altijd relevant zijn om werkervaringen op andere gebieden te laten zien. Werkgevers zijn vaak op zoek naar goed opgeleid personeel, met bredere kennis en kwaliteiten dan alleen software ontwikkeling.

Optimaliseer

LinkedIn kan gezien worden als een zoekmachine voor werkgevers. Om jezelf makkelijker vindbaar te maken is het belangrijk om je ‘zoekwoorden’ op orde te hebben. Praat over je vaardigheden in HTML, CSS, JavaScript, etc. Dit kan je al in je samenvatting genoemd hebben, maar vergeet niet om dit ook mee te nemen in je opleidingssamenvatting en in andere relevante functiebeschrijvingen. Presenteer daarnaast vooral ook over andere vaardigheden die jij bezit. Het zijn allemaal sleutelwoorden waarop jij gevonden kan worden en jezelf kunt onderscheiden.

Aanbevelingen

Mond-tot-mondreclame wordt tot op de dag van vandaag als een van de betrouwbaarste bronnen gezien. Zorg daarom dat je in contact komt met oude collega’s, werkgevers, etc. en vraag hen om een aanbeveling op je LinkedIn achter te laten. Wanneer anderen positief over je praten zal dit bij je toekomstige werkgever alleen maar goed overkomen. Vergeet hierbij niet om diegene ook een gunst terug te doen en bij hen ook een aanbeveling achter te laten.

Links naar eerdere projecten, websites en meer

Vergeet niet dat LinkedIn een plek is om je vaardigheden te presenteren. Link voorbeelden naar eerder gemaakt werk op relevante gebieden van je profiel. Laat projecten, applicaties, opdrachten, etc. zien waar jij trots op bent. Zorg dat je het goede werk gebruikt! Wanneer jij je zelfverzekerdheid en je vaardigheden terug kunt laten zien in je projecten, dan zal dat alleen maar in de goede smaak vallen bij mensen die jouw profiel bekijken. Een project van één van onze oud-studenten waar we beiden super trots op zijn zie je bijvoorbeeld hier.

Sluit je aan bij groepen

LinkedIn maakt veel gebruik van groepen. Deze groepen delen dezelfde interesses, werkgevers, ervaringen, etc. Netwerk hier met de mensen en bedrijven die dezelfde interesses delen. Misschien kom je zo wel bij de perfecte werkgever terecht. Daarnaast worden groepen ook grootschalig ingezet om mensen te helpen bij het vinden van een baan, haal hier je profijt uit.

Wees een leider

Het delen van content op LinkedIn is super eenvoudig en daarnaast benadrukt het nogmaals jouw interesses en vaardigheden. Deel je gedachten en theorieën met anderen, vraag om meningen en creëer interactie met een artikel op LinkedIn. Deel content met de projecten waar jij trots op bent en zorg dat je vrienden dit ook gaan delen. Laat zien wie jij bent en waar jij voor staat.

Dit zijn slechts enkele van de vele manieren om het beste uit LinkedIn te halen en jouw profiel op te laten vallen. Als startende ontwikkelaars hopen we natuurlijk dat je zo snel mogelijk de functie krijgt die je wenst. Om dit te kunnen verwezenlijken moet je wel pro-actief zijn en jezelf laten opvallen. Hopelijk helpen deze tips jou hierbij.

Ben je nog geen student van Winc Academy, maar wel benieuwd naar wat wij doen? Klik dan hier.

Meer Blogs

Cookie Preferences
close

We may use and track cookies, local storage, your IP address and similar technologies to improve the user experience of this site and to understand how it is used. Read more in our privacy policy.

-->