Blog

HTML – wat is het en waarom zou jij het moeten leren?

HTML | Wat is het? Hoe werkt het? Wat kan je er mee? En waarom zou je het moeten leren? Lees het artikel en krijg antwoord op al je vragen.
Geschreven door
op
June 19, 2020

HTML, wij hopen dat iedereen deze vier letters inmiddels bij elkaar heeft gehoord. Iedereen kijkt namelijk dagelijks naar HTML, misschien weet je het alleen niet. In onze vorige blogpost hebben we het over JavaScript gehad. In dit artikel zullen we jou vertellen wat HTML is en waarom jij dit zou moeten leren.

Wat is HTML?

HTML staat voor HyperText Markup Language en vormt samen met CSS en JavaScript de basis voor elke webpagina. Om uit te leggen welke rol HTML hierin speelt, maken we gebruik van een menselijk metafoor. Als je een webpagina met een menselijk lichaam vergelijkt, dan zou CSS (Cascading Style Sheets) de persoonlijke kenmerken bepalen, denk aan de kleur van de ogen, huid en het haar. JavaScript zou bewegingen en interactie bepalen, zoals het geven van een handdruk, een knipoog of een glimlach. HTML kan gezien worden als het skelet, het geeft een structuur aan het geheel.

Hoe werkt HTML?

HTML geeft structuur door het gebruik van tags, die een tekst vertellen wat het moet doen. HTML zorgt bijvoorbeeld voor alinea’s, pagina-eindes, dikgedrukte of cursieve letters en nog veel meer. Het is belangrijk om een webpagina te laten weten dat je HTML gebruikt. Dit doe je door elke pagina te beginnen met de tag <html> en af te sluiten met de tag </html>. Om vervolgens bijvoorbeeld een woord dikgedrukt te maken, wordt het woord tussen de volgende tags gezet: <b> dikgedrukt woord </b>. De eerste tag geeft aan waar het dikgedrukte moet beginnen en de afsluitende tag (/) geeft aan waar het dikgedrukte moet stoppen. Het gebruik van deze tags is voor vrijwel elke pagina op het web de basis. Daarom is HTML ook een goed beginpunt als je wilt leren coderen.

Een aantal voorbeelden

Als je een tekst schuingedrukt wilt maken gebruik je de tags <i> en </i>.
Een onderstreepte tekst geef je aan met de tags <u> en </u>.
Wil je een tekst doorhalen dan maak je gebruik van de tags <del> en </del>.

Dit is slechts een kleine greep uit de mogelijkheden van HTML. Met HTML kan je namelijk ook aangeven welke tekst groter of kleiner moet zijn, je kan er alinea’s of hele paragrafen mee maken, je kan teksten uitlijnen, bepalen welke afbeeldingen er komen te staan en nog veel meer. Wanneer je HTML gaat leren kom je vanzelf achter alle mogelijkheden.

HTML van een pagina bekijken

Het is heel makkelijk om de HTML van een webpagina te bekijken, zelfs als deze pagina niet van jou is. Hoe je dat doet? Ga naar de pagina en klik simpelweg op je rechtermuisknop en kies “inspecteren”. Zo zal je alle code van de pagina te zien krijgen. Dit is een leuke manier om eens te zien hoe HTML in de praktijk wordt toegepast.

Waarom jij HTML moet leren?

Het maakt niet uit waarvoor of in welke mate jij het internet gebruikt, iedereen komt ermee in aanraking. Het overgrote deel wordt uiteindelijk door het bedrijfsleven en verschillende industrieën gebruikt. Ook zij maken allemaal gebruik van HTML. Naarmate de onlinewereld groeit, zal de vraag naar mensen met technische vaardigheden ook blijven groeien. Kunnen coderen is een skill van de toekomst, maak jezelf daarom toekomst bestendig en begin met het leren van HTML.

Enthousiast geworden en wil je meteen beginnen? Schrijf je dan in voor de opleiding Web Development voor Beginners.

Meer Blogs

Cookie Preferences
close

We may use and track cookies, local storage, your IP address and similar technologies to improve the user experience of this site and to understand how it is used. Read more in our privacy policy.

-->